MIÉRT HASZNOS A HÁZASSÁGI VAGYONJOGI SZERZŐDÉS?

VISSZA

házassági vagyonjogi szerződés

Blog1_2Manapság egyre gyakoribb a házassági vagyonjogi szerződés, amiben a felek rögzítik a különvagyonukat, és/vagy a törvényi főszabálytól eltérően rendelkeznek a közös vagyonról.

Sokan kötnek ugyanis második vagy akár további házasságot olyan életkorban, amikor egy esetleges újabb válás során anyagilag is van veszítenivalójuk.Korábban a családjogi törvényben, 2014 márciusa óta a polgári törvénykönyvben találhatók a házassági vagyonjogra vonatkozó rendelkezések.

 

A házastárs különvagyonához tartozik:

– a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;

– a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és a részére nyújtott ingyenes juttatás;

– a házastársat, mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog (kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat);

– a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy;

– a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.

Házassági vagyonjogi szerződés

Lehetőség van azonban arra, hogy a házasulók vagy a már házasságban élő felek házassági vagyonjogi szerződéssel a törvényi főszabálytól eltérően, maguk határozzák meg azt a vagyonjogi rendszert, amelyet életközösségük időtartama alatt alkalmazni kell. Természetesen azonban megállapodásukat közös megegyezéssel később is módosíthatják, vagy akár meg is szüntethetik.

A házassági vagyonjogi szerződés akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták. Jó tudni, hogy harmadik személlyel – pl. hitelezővel – szemben akkor lehet rá eredményesen hivatkozni, ha be van jegyezve a Házassági Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartásába. A bejegyzést bármelyik szerződő fél lakóhelye szerint illetékes közjegyzőnél lehet kérni, személyesen és közösen eljárva. A bejegyzés díja 10 ezer Ft + munkadíj.

A házastársi vagyonközösséget érintő szerződések másik fő típusa a vagyonközösség megszűnésekor, a közös vagyon megosztásakor kötött megállapodás. Ez a szerződés is akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták. Kivételt képez a közös vagyonhoz tartozó ingóságok megosztása, ha a megosztást ténylegesen végrehajtották.

Ha a házastársak között nem jön létre szerződés a közös vagyon megosztása tárgyában, vagy az nem terjed ki a vagyonközösség megszűnéséhez kapcsolódó valamennyi igényre, a házastársi közös vagyon megosztását és a rendezetlenül maradt igények elbírálását már csak a bíróságtól lehet kérni.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd ingyenesen letölthető anyagainkat, és mielőbb értesülj a jogszabály-változásokról, legfrissebb híreinkről, kedvezményeinkről!

Töltse le a kívánt anyagot!

Jogi alapismeretek devizahiteleseknek - letöltés

Lakásbérleti kisokos - letöltés