A LÉGIUTASOK KÁRTÉRÍTÉSI JOGA

VISSZA

légiutasok kártérítési joga

repulogep, repulesA fapados járatok megszaporodásával egyre többek számára vált elérhetővé a repülős utazás. A jól megérdemelt pihenést vagy a fontos üzleti utat azonban beárnyékolhatja egy nagyobb késés, esetleg járattörlés, vagy akár a csomagok elkallódása.

Sokan nem tudják, hogy ilyen esetekben a légitársaságok meghatározott összegű kártérítést kötelesek fizetni.

Mikor jár kártalanítás és milyen összegben?

Ezeket a kérdéseket a 261/2004 EK rendelet szabályozza. A rendelet az EU-ban regisztrált légitársaságok EU-s országokból induló járataira, továbbá a nem EU-ban regisztrált légitársaságok EU-s országokból induló járataira, illetve az EU-ban regisztrált légitársaságok EU-n kívüli országból induló járataira érvényes.

A kártalanítás nagysága késés esetén annak időtartamától és a repült távolságtól függ. Nincs azonban rá kihatással a repülőjegy ára, ugyanannyi kártalanítás jár, ha fapados jeggyel utazunk, mint ha egy hagyományos gépre váltottunk business class jegyet.

Kártalanítás jár késés esetén:

 • az 1500 kilométeres vagy annál rövidebb repülőutak esetén legalább 2 órás késésnél,
 • az EU-n belüli, 1500 kilométernél hosszabb repülőutak és az összes egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülőút esetén legalább 3 órás késésnél,
 • az előző két pontba nem sorolható összes egyéb repülőút esetén legalább 4 órás késésnél.

A kártérítés összege:

– 250 EUR minden 1500 kilométeres vagy rövidebb repülőútra,

– 400 EUR-t minden 1500 kilométernél hosszabb EU-n belüli repülőútra és minden egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülőútra,

– 600 EUR-t minden, az előző két pontba nem sorolható repülőútra.

Milyen egyéb esetekben jár kártalanítás?

 • Légijárat törlése, amit a légitársaság nem közölt minimum 14 nappal a járat tervezett indulása előtt
 • Beszállás visszautasítása azon okból, hogy kevesebb hely van a repülőgépen, mint az utasok száma (a légitársaság több repülőjegyet adott el, mint a repülőgép férőhelyeinek száma, vagy a repülőgépet kisebbre cserélték), lekésett csatlakozó járat vagy más üzemeltetési probléma következtében
 • Alacsonyabb osztályon való elhelyezés a fedélzeti helyhiány következtében
 • Poggyász elvesztése, megsérülése vagy késése a légitársaság hibájából

A kártérítés összege járattörlés vagy a beszállás visszautasítása esetén:

 • 250,- EUR – minden 1500 km-es vagy rövidebb repülőútra,
 • 400,- EUR – minden 1500 km-nél hosszabb, az EU területén belüli repülőútra, és minden egyéb, 1500 és 3500 km közötti repülőútra,
 • 600,- EUR – minden, az előző két pontba nem tartozó repülőútra.

Alacsonyabb osztályú elhelyezés esetén:

 • A jegy árának 30%-a – minden 1500 km-es vagy rövidebb repülőútra
 • A jegy árának 50%-a – minden 1500 km-nél hosszabb, az EU területén belüli és minden egyéb, 1500 és 3500km közötti repülőútra
 • A jegy árának 75%-a –  minden, az előző két pontba nem tartozó repülőútra

A poggyász megrongálódása, elvesztése vagy késése esetén:

A poggyásznak a légitársaság hibájából történő elvesztése, megrongálódása, illetve késése esetén 1220 EUR összegig terjedő kártérítési igény keletkezik. A panaszt az átvételtől számított 7 napon (poggyász késése esetén 21 napon) belül kell benyújtani.

Ezen kártalanítási összegeken túl a fel nem használt jegy árának visszatérítését is lehet kérni, valamint természetesen megtérítés kérhető további károk elszenvedése esetén. A szükséges várakozás alatt pedig megfelelő ellátás igényelhető (étkezés, frissítők, telefonálási és e-mail küldési lehetőség, bizonyos esetekben szállodai elhelyezés).

Nem jár kártérítés, ha a járat törlésére, késésére olyan rendkívüli körülmények között került sor, amelyeket nem lehetett elkerülni, pl. kedvezőtlen időjárás, a légitársaságtól független sztrájk, terrorista akció, madarakkal való ütközés, rejtett gyártási vagy technikai hiba.

Van tehát néhány kibúvó, melyekre a légitársaságok előszeretettel hivatkoznak is, különösen ilyen a rossz időjárás és a rejtett technikai hiba. A kérelmet azonban mindenképp érdemes benyújtani, és nem szabad eltántorodni egy sablonos elutasítástól sem. A szakszerű igényérvényesítés persze jelentősen megnöveli a siker esélyét.

 

—————————————————————————————————————————

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd ingyenesen letölthető anyagainkat, és mielőbb értesülj a jogszabály-változásokról, legfrissebb híreinkről, kedvezményeinkről!

Töltse le a kívánt anyagot!

Jogi alapismeretek devizahiteleseknek - letöltés

Lakásbérleti kisokos - letöltés