FÁJDALOMMENTES VÁLÁS

VISSZA

FÁJDALOMMENTES VÁLÁS, Léhner Ügyvédi Iroda, válás, bontóper, válóper, közös megegyezés, ügyvédi iroda

Egy szakítás, válás valójában persze sosem fájdalommentes, a cím arra utal, hogy legalább a helyzet jogi rendezése legyen könnyű és gyors. Ehhez a bontóper közös megegyezéssel történő lefolytatása a megoldás.

Ha a felek néhány, a Ptk. Családjogi Könyvében szabályozott feltételben megállapodnak, egy vagy két viszonylag rövid tárgyaláson lezárható az ügy, és a váláshoz vezető okok kiteregetésébe sem kell belemenni. Egy tárgyalás is elég, ha a házastársaknak nincs közös kiskorú gyermekük, amennyiben van, úgy két tárgyalás szükséges. Ha az ítélet meghozatalakor a felek a fellebbezésről lemondanak, azonnal jogerőssé is válik.

 

 

Azok a kérdések, amelyekben a feleknek közös megegyezéses válás esetén meg kell egyezniük:

  • a közös gyermek tekintetében a szülői felügyelet gyakorlása,
  • a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás,
  • a gyermek tartása, a házastársi közös lakás használata,
  • ez iránti igény esetén – a házastársi tartás kérdése.

Ha a megállapodás a jogszabályoknak megfelelő, úgy azt a bíróság jóváhagyja.

Amint látható, a közös vagyon (akár ingatlan, akár ingóságok) kérdésében nem kell megegyezni ahhoz, hogy a bíróság a házasságot felbontsa. Érdemes azonban a közös vagyon megosztásának mikéntjében is megállapodni, hogy a házasság megszűnte után ne maradjanak rendezetlen kérdések, amelyek problémákat szülhetnek, vagy szükségtelen kapocsként működnek tovább az elvált házasok között.

Amennyiben a szétváló pár tagjai szeretnék kapcsolatukat békében lezárni, és – legfőképp kiskorú gyermekük érdekében – a jó viszonyt fenntartani, ám egyes kérdésekben segítség nélkül nem tudnak dűlőre jutni, igénybe vehetik mediátor közreműködését. A mediáció segít a vitás kérdésekben közös álláspontra jutni, illetőleg megoldást találni olyan problémákra, melyekből a felek egyedül nem találnak kiutat.

Mi szól tehát a közös megegyezéses válás mellett?

  • Nem okoz a szétváló pár tagjainak felesleges további lelki sérüléseket, fájdalmakat.
  • A gyermekeknek mindenképp nehéz élethelyzet a szüleik válása, de az nagyon nem mindegy, megússzák-e a sárdobálást, a marakodást.
  • Egy-két rövid tárgyaláson, néhány hónap alatt lezárható a per. Könnyebben, gyorsabban lehet új életet kezdeni.
  • Jóval kevésbé költséges, mint az elhúzódó, a jogi képviseletet ellátó ügyvéd számára is sokkal több munkát adó „hagyományos” válás.

 

Másik bejegyzésünkben olvashatsz arról, hogy Miért hasznos a házassági vagyonjogi szerződés, ami a válást is egyszerűsíti, ha arra kerül a sor.

 

——————————————————————————————————————–

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd ingyenesen letölthető anyagainkat, és mielőbb értesülj a jogszabály-változásokról, legfrissebb híreinkről, kedvezményeinkről!

Töltse le a kívánt anyagot!

Jogi alapismeretek devizahiteleseknek - letöltés

Lakásbérleti kisokos - letöltés